Terug naar overzicht

Help! Mijn kandidaat liegt...

Ik Weet Dat U Liegt 2
Uw resultaat na deze training:
  • U kunt professionele verhoortechnieken toepassen in uw rekruteringsgesprekken.
  • U gaat strategisch om met halve waarheden in cv’s en tijdens interviewgesprekken.
  • U leert de psychologie van de leugen, leugen strategieën en verhoortechnieken toe te passen.

Kijk achter de opsmuk en cosmetica van het cv en pas professionele verhoortechnieken toe tijdens het selectie interview. Kandidaten hebben immers weinig te verliezen en vooral te winnen.

- Uw trainer, Job Boersma.

CV FRAUDE … MEER DAN U DENKT!

Onbestaande extralegale voordelen, verzwegen arbeidsconflicten of rammelende referenties: één op drie van alle sollicitanten speelt het spel niet eerlijk. Meer zelfs… onderzoek toont aan dat 25 % van alle gescreende sollicitanten wordt afgewezen omdat ze in hun brieven aantoonbaar liegen. Maar de 75 % resterende sollicitanten gaan evenmin vrijuit.


OVERDRIJVEN OF LIEGEN … WAAR LEGT U DE GRENS?

Weinig sollicitanten vinden het immers erg om te liegen. Ze geven zichzelf met de glimlach opslag en liegen over die royale bonus. Ze verzwijgen ontslag of schroeven ervaring op. Maar ook de werkgever laat steken vallen. Slechts één op twee neemt de moeite om de oude baas van de kandidaat te bellen, een referentie te controleren of te checken of het salaris conform opleiding en werkervaring is. Onzichtbaar verhoren is dan ook een noodzakelijke competentie bij elk sollicitatiegesprek.

IK WEET DAT U LIEGT, BESTE SOLLICITANT… 

Hoe bereidt u zich voor op een liegende kandidaat? Kunt u aan iemand zien of hij of zij de waarheid verzwijgt? Welke vragen stelt u en welke net niet? Wat zeggen wetenschappers, leugendetectie-wizards en bijvoorbeeld pokerspelers hierover?

VERHOORTECHNIEKEN VOOR GEVORDERDEN: UW PROGRAMMA

In de ochtendsessie gaat u op zoek naar antwoorden op die vragen. U kijkt naar de psychologie van de leugen, naar leugenstrategieën en naar verhoortechnieken uit de praktijk: de echte lessen van de CIA. Aan de hand van o.m. videofragmenten leert u wat wel en niet mogelijk is in leugendetectie. De mythes rond leugendetectie worden ontrafeld en u leert hoe u als rekruteerder onzichtbaar verhoort en de waarheid achterhaalt.

HET ECHTE WAARHEIDSSERUM: DE PRAKTIJK

De middagsessie is een echt oefenlabo. U moet bij drie kandidaten (stuk voor stuk professionele acteurs) het cv toetsen aan de echte ervaring en achterhalen wie waarover liegt. U past zo het geleerde direct toe…

BLOK 1 | CRUCIALE VERHOOR- EN INTERVENTIETECHNIEKEN

  • Angelsaksische verhoormethodieken.
  • De top 7 interventietechnieken uit de leugendetectie.
  • De top 7 leugendetectie-cues.
  • De 3 grootste valkuilen uit de praktijk van waarheidsvinding.
  • Het parallel tussen de recruiter en de CIA agent

BLOK 2 | HELP… MIJN KANDIDAAT LIEGT

In een hoogst interactieve en competitieve sessie met diverse acteurs, oefent u met selectiegesprekken, leugendetectie en verhoortechnieken. In kleine groepjes interviewt u de acteurs, die elk een eigen agenda én cv hebben. U krijgt het cv op voorhand te zien maar u  achterhaalt wie waarover liegt. U speelt diverse rondes waarbij u persoonlijk én in teamverband in staat moet zijn de waarheid te herkennen.

Zo past u het geleerde direct toe in drie ‘echte’ sollicitatie-rondes met drie ‘echte’ kandidaten. U leert te verhoren, leugens te herkennen en cv’s te screenen.

BLOK 3 | CONCLUSIE & WRAP UP

  • De grenzen van het onzichtbare verhoren en leugendetectie tijdens sollicitaties.
  • Ervaringsuitwisseling en lessons learned.
Job Boersma Haystack
Job Boersma

Job Boersma is een veelgevraagd internationaal gastspreker, trainer en consultant. Als psycholoog bekwaamde hij zich in emotionele (micro-) expressie en interne bedrijfspolitiek. Hij studeerde onder meer ‘Facial Action Coding System’ of FACS bij Dr. Erica Rosenberg (scientific consultant voor de TV serie ‘Lie To Me’) en ‘Lie Detection’ bij Prof Paul Ekman. 

Tot in 2006 doceerde hij psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij trainde in die periode dokters en medische professionals in het (h)erkennen van emoties en medische gesprekstechnieken.

Job verzorgde o.m. trainingen en opdrachten als consultant voor het management van de Nederlandse Centrale Bank, de AFM (Authority Financial Markets), ING, ABN AMRO Bank, NIBC Bank, Electrabel en Cameron. Hiernaast helpt hij bij de analyse en de evaluatie van de geloofwaardigheid van bedrijven, CEO’s en hun management.

Ik Weet Dat U Liegt 2
Ik weet dat u liegt

Ontwikkel een antenne voor misleiding, manipulatie en intimidatie zodat niemand u tijdens persoonlijke gesprekken, vergaderingen en onderhandelingen nog in de luren kan leggen. Ontdek in dit boek hoe u met slimme verhoortechnieken en lichaamstaalanalyse kunt voorkomen dat mensen u bedriegen. 

Deze training ‘Help! Mijn kandidaat liegt...’ werd reeds bij tientallen organisaties als intern leertraject verzorgd.

Niet elke training bereikt steeds een optimaal resultaat in open formule. Soms is de trainingsbehoefte zo bedrijfs- of sectorspecifiek, soms bent u niet bereid vrij strategische info te delen, soms is de training een deel van een veranderingstraject, soms is het niet bedrijfseconomisch een voltallig team in open formule te trainen …

Voor een vrijblijvend voorstel, neemt u contact op met Dirk Spillebeen op het nummer : 030 - 799 1011

Het was zeer leerrijk, zowel de theorie rond leugendetectie als het practicum met de échte kandidaten.  Strak tempo maar zeer boeiend.  Doe zo verder …

Peter Vandervelden

Het was zeer leerrijk! Doe zo verder.

Lore Danis - Aurubis

Heel boeiende materie en leerrijk gebracht.

Brigitte Vercauteren - Partner Group