Terug naar overzicht

Stem & lichaamstaal als fundament voor authentiek leiderschap

Uw resultaat na deze training:
 • Je brengt je boodschap krachtig en niet voor discussie vatbaar door gericht gebruik van stem en lichaam.
 • Je leert non-verbale communicatie van je gesprekspartner(s) te herkennen en te interpreteren.
 • Je leert hoe je overtuigend, impactvol en mét zelfvertrouwen jouw verhaal brengt.

Wat we via ons lichaam uitdrukken is directer en eerlijker dan wat we zeggen met woorden

- Uw trainer, Martine van Gorp

‘JA’ ZEGGEN MAAR ‘NEE’ DOEN…

We kennen allemaal die momenten waarop alles naar wens verloopt: je wordt gehoord en krijgt de dingen gedaan. Maar er zijn ook van die andere dagen ... niemand luistert naar je en niemand begrijpt je. Ze zeggen ‘ja’ maar doen ‘nee’. Wie denkt dat impact vooral draait om de juiste outfit, een vlot kapsel en dito oneliner, die moeten we teleurstellen. Toegegeven, ‘a bad hairday’ helpt niet, maar dynamisch en overtuigend overkomen komt van binnenuit.

Alle onderzoeken bevestigen immers dat meer dan 65% van alle communicatie non-verbaal verloopt. En dit kunnen wij sturen: het aannemen van de passende houding, de keuze van de juiste plaats, het afstemmen van bewegingen op het verhaal, een variërend stemvolume, een expressieve mimiek ondersteund door stem, op het juiste moment oogcontact maken, ... Je stem en lichaamstaal moeten je verhaal ondersteunen.


NIET WAT JE ZEGT MAAR WEL HOE JE HET ZEGT...               

Je stem en je lichaamstaal zijn dé essentiële tools voor een impactvol leiderschap. Het bewust inzetten ervan bevestigt immers je authenticiteit en je natuurlijke autoriteit. Zo ga je naar de essentie van communicatie. Maar waarom klinken sommige stemmen zo inspirerend en andere eerder bedeesd? Hoe laat je gezag in je stem klinken? De communicatie met onze medewerkers, managers, klanten en collega’s wordt door veel meer elementen bepaald dan we in eerste instantie denken. Want wat woorden écht betekenen, blijkt vooral uit de manier waarop je ze brengt. Zowel je stem als je lichaamstaal moeten die communicatie bevestigen en onderstrepen. Wat je zegt, is vaak minder belangrijk dan hoe je het brengt. Je geloofwaardigheid als leidinggevende zit niet alleen in je boodschap maar eveneens in de manier waarop je toont dat je die boodschap ook zelf gelooft … En hierbij zijn je stem en je lichaamstaal cruciaal.

 

BREIN VERSUS LICHAAM        

Ons brein verandert ons lichaam: onzekere gedachten zorgen voor een onzekere houding en voor een twijfelende stem. Maar onze lichaamstaal verandert evenzeer ons brein: door anders te spreken en te bewegen, ga je ook anders denken. Krachtig persoonlijk leiderschap begint dan ook met geloofwaardig non- verbaal gedrag waarbij je stem en lichaamstaal je boodschap bevestigen.

BLOK 1 | KIJK EN LUISTER NAAR JEZELF

 • Hoe bewust ben je van je eigen stem en lichaamstaal?
 • Hoe is je stem verbonden met je lichaam en je emoties?
 • Adem als basis van stemkracht, stemrust en stemvastheid.
 • Je “doe-” en “zijn-stem”.

BLOK 2 | DE IMPACT VAN JE VERHAAL

 • Geef stem aan wie je bent: je authentieke stem.
 • Het verhogen van je stemimpact.
 • Je stem en lichaamstaal inzetten om je verhaal te brengen.
 • Doel – verhaal - focus.

BLOK 3 | COMMUNICATIE IN VERBINDING

 • Welke impact heeft je stem op anderen?
 • Congruentie van stem en lichaamstaal?
 • Je “luister-” en “antwoord-stem”.
 • De kracht van resonantie in verbinding.
 • Wat kan je afleiden uit de stem en lichaamstaal van je gesprekspartner?
Martine Van Gorp
Martine van Gorp

Martine van Gorp - Na 15 jaar actief te zijn geweest als actrice en dramadocent, legt Martine Van Gorp zich als trainer en coach toe op wat je stem en uitstraling betekenen in persoonlijke en/ of professionele contacten. Vanuit haar theateropleiding en -achtergrond, besefte zij dat de impact van het ‘verhaal’ vooral gemaakt wordt door de wijze waarop het verhaal gebracht wordt. Veel leidinggevenden focussen zich op de inhoud, de woorden, de slides … en staan zelden stil bij stem en lichaamstaal. Slechts 7% van onze communicatie wordt bepaald door de woorden die we uitspreken, 55% door onze lichaamstaal en maar liefst 38% door de klank van onze stem. Tijdens haar trainingen focust Martine zich niet op wat u vertelt, maar op hoe u het vertelt. Zij leert u om overtuigend te communiceren – verbaal én non-verbaal.

Deze training ‘Stem & lichaamstaal als fundament voor authentiek leiderschap’ werd reeds bij tientallen organisaties als intern leertraject verzorgd.

Niet elke training bereikt steeds een optimaal resultaat in open formule. Soms is de trainingsbehoefte zo bedrijfs- of sectorspecifiek, soms bent u niet bereid vrij strategische info te delen, soms is de training een deel van een veranderingstraject, soms is het niet bedrijfseconomisch een voltallig team in open formule te trainen …

Voor een vrijblijvend voorstel, neemt u contact op met Dirk Spillebeen op het nummer : 030 - 799 1011