Terug naar overzicht

Lean excel

Uw resultaat na deze training:
 • U minimaliseert foutmarges en onderhoudt uw spreadsheets.
 • U elimineert routinematige en tijdsintensieve handelingen en bespaart veel tijd.
 • U verhoogt de kwaliteit van uw rapportage.

De Dirty Tricks van Excel die u écht moet kennen: short cuts, productivity enhancers en extra performante rekenbladen die uw leven makkelijker maken.

- Uw trainer, Alain Pieters.

U BENT GOED, MAAR TOCH KUNT U BETER …

Als professional spendeert u vele uren per week aan het opmaken, updaten en aanvullen van spreadsheets allerhande. En hoewel u geen Excel-dummy bent, rijdt u zich – meer dan u lief is – vast.  U weet dat u door bepaalde Excel-handelingen (formules, sneltoetsen, macro’s, …) sneller en performanter kunt werken.  U weet dat u fouten kunt elimineren.  U weet dat u het onderhoud aan uw rekenbladen kunt minimaliseren.  U weet dat u repetitieve taken kunt vermijden door juiste opmaak en formattering…  Alleen heeft u niet de tijd om dit alles zelf uit te zoeken.

DE KORTSTE EN DE SNELSTE WEG TUSSEN TWEE GETALLEN

Daarom organiseert het AFBD deze unieke turbo-training LEAN EXCEL. Op één dag tijd krijgt u van Alain Pieters tientallen tips en trucs mee die u helpen bij het beter en sneller vormgeven van uw boordtabellen. U leert hoe u uw routinematige en tijdsintensieve handelingen kunt vervangen door shortcuts, creatieve formules en nieuwe functies.  En dit alles zonder kwaliteitsverlies. Doorheen deze dag krijgt u tientallen tips en trucs die u niet alleen sneller, maar ook foutlozer laten werken. Op een mum van tijd heeft u deze dag al terugverdiend, door de vele shortcuts en productivity enhancers die u meekrijgt.

SHORT CUTS, PRODUCTIVITY ENHANCERS EN EXTRA PERFORMANTIE REKENBLADEN

Deze workshop “Lean Excel” is voor u op maat gemaakt, indien u uw algemene Excel-efficiëntie wilt verhogen. In deze training leert u niet hoe u modellen maakt, maar wel hoe u uw modellen sneller en beter vormgeeft en de integriteit ervan kunt garanderen. Kortom, hoe u efficiëntie toename garandeert zonder kwaliteitsverlies.

BLOK 1 | DE DIRTY TRICKS VAN EXCEL

 • BASIS EXCEL GEBRUIK

Gaande van selecteren, navigeren tot de Quick Access Toolbar en Excel’s kleurenschema.

 • DATA INGAVE

Behandelen van data doet u dagelijks en vindt u relatief eenvoudig maar de kans is groot dat deze tips uw productiviteit drastisch en blijvend verhogen.

 • FORMATTERING

Dankzij formattering laat u uw werk er goed uitzien, gaande van opmaak van cijfers, datum, tekst en vele andere aspecten, ... doch hier opent een wereld aan mogelijkheden die u waarschijnlijk liever vroeger had willen weten.

 • BASISFORMULES EN FUNCTIES

De mogelijkheid om formules te schrijven is natuurlijk de sterkte van een rekenblad doch met de juiste formule-gerelateerde tips kunt u deze rekenbladen nog krachtiger maken.

 • ZINVOLLE FORMULES EN HUN GEBRUIK

Ontdek handige nieuwigheden en leer creatief omgaan met formules.

 • CONVERSIE EN MATHEMATISCHE FUNCTIE

Enkele handige tips en voorbeelden in geval van nood.

 • GRAFIEKEN

Een duidelijke grafiek geeft verklarend vermogen aan data. Deze tips en trucs behandelen verschillende aspecten met betrekking tot het creëren van grafieken.

 • DATA ANALYSE EN LIJSTEN

Meestal bouwt u enige vorm van gegevenslijsten in Excel waardoor het een evidentie is om hierover enkele tips en trucs te vermelden.

 • WERKEN MET BESTANDEN

Enkele handige weetjes met betrekking tot het werken met bestanden.

 • PRINTEN

Ook in een paperless omgeving wordt geprint maar hoe doet u dit efficiënt, overzichtelijk, zo ‘groen’ en toch zo ‘leesbaar’ mogelijk?

 • FOUTBEHANDELING

Het is niet omdat u geen fouten ziet of vindt, dat er geen fouten zijn. Enkele handige tips over hoe met fouten om te gaan.

DIDACTISCHE ONDERSTEUNING: 

Eén van de pijnpunten bij de meeste Excel-trainingen is dat de visuele projectie van de training niet optimaal verloopt. Als deelnemer is het dan niet altijd evident om de opbouw van het geprojecteerde model mee te volgen. Daarom voorziet het AFBD voor alle deelnemers 24-inch schermen waarop u het gepresenteerde direct kunt volgen. Om optimaal te kunnen profiteren is het aangewezen om uw eigen laptop mee te brengen.

Alain Pieters
Alain Pieters
 • Expert trainer Microsoft Excel

Alain Pieters is Director bij Delaware Consulting en oprichter van PI2 Consulting (ontwikkeling maatwerk applicaties). Afgestudeerd als Industrieel Ingenieur, gespecialiseerd in turbine en compressor technologie, was hij gedurende 24 jaar werkzaam in de petrochemische sector in diverse management functies (productie, logistiek, constructie). Als Manager volgde hij een opleiding Master Class in Controllership  (Vlerick Leuven Gent Management School) en installeerde Excel gerelateerde dashboards om management inzicht te geven in de strategische KPI's. Vervolgens als Project Manager / teamlid van strategische projecten (G-ATP, demand forecast / planning / control, meten en rapporteren van innovatie, bepalen van de kost van complexiteit, SCOR) werden de skills met betrekking tot analytische en rapporteringsbehoeften verder geprofessionaliseerd. Momenteel is Alain verantwoordelijk voor de technische component bij implementaties m.b.t. Time Driven - Activity Based Costing, Strategy Focused Organisations, Budgeting & Planning projecten met focus op rapportering, dashboards, ETL's, pre- en post calculatie applicaties, enz.

Deze training ‘Lean excel’ werd reeds bij tientallen organisaties als intern leertraject verzorgd.

Niet elke training bereikt steeds een optimaal resultaat in open formule. Soms is de trainingsbehoefte zo bedrijfs- of sectorspecifiek, soms bent u niet bereid vrij strategische info te delen, soms is de training een deel van een veranderingstraject, soms is het niet bedrijfseconomisch een voltallig team in open formule te trainen …

Voor een vrijblijvend voorstel, neemt u contact op met Dirk Spillebeen op het nummer : 030 - 799 1011

Top! Veel goede en praktische informatie in verband met Excel.

Peter K. - Ajinomoto OmniChem

Zeer interessante dag gehad!

Peter Larosse - Lamacon

Zeer interessante & leerrijke training! De moeite waard!

Karolien Van Vaerenbergh - Van der Valk Hotel

Perfect, geanimeerd goede balans (complexiteit, timing, praktijk).

Debbie Vercauteren - BASF