Terug naar overzicht

De Noor Roald Amundsen en de Amerikaan Robert Scott waren beiden van plan om als eerste ter wereld de Zuidpool te bereiken. Het was in 1911 Roald Amundsen die dit als eerste bereikte. Zijn ‘concurrent’ Robert Scott, lukte het enkele maanden later, maar hij overleefde deze reis helaas niet.

Extreme voorbereiding maakt het verschil

Beide ontdekkingsreizigers hadden verschillende benaderingen in hun race om de eerste te zijn om de Zuidpool te bereiken. Waar Robert Scott hoopte op het beste scenario, koos Amundsen voor extreme voorbereiding.

Scott had slechts één thermometer en een ton eten voor 17 mannen voor de reis. Hij bewaarde ook zijn voorraad voor de terugreis op één plaats, gemarkeerd door een enkele vlag.

Amundsen, aan de andere kant, bereidde elk mogelijk scenario voor met meerdere thermometers, drie ton voedsel en plantte 20 vlaggen rond hun terugreis. Roald Amundsen koos extreme voorbereiding terwijl Robert Falcon Scott voor minimale voorbereiding koos.

Het resultaat was hier helaas naar: het team van Amundsen schreef geschiedenis en kwam heelhuids terug, terwijl het team van Robert Scott tragisch omkwam door vermoeidheid, honger en bevriezing.

Actie voor jou: drie essentiële voorbereidingen voor kennisprofessionals

Wil jij de Roald Amundsen van jouw kantoor zijn, start dan met de volgende 3 voorbereidingen.

Stap 1: bereid je voorbereidingstijd voor

Dit is een rare zin om te lezen: voorbereiding voorbereiden. Wat het betekent is dit: plan elke dag een tijdsblok in voor je voorbereidingstijd.

Veel kennisprofessionals voeren hun voorbereiding en de uitvoering samen uit. Dit is minder efficient. Vergelijk het met Robert Scott, die al reizende zijn voorbereiding deed..

Of je het nu ‘s morgens doet, aan het einde van je werkdag, of ‘s avonds: neem tijd om je belangrijkste hoog-cognitieve taken voor te bereiden. Moet je een belangrijke presentatie maken? Schrijf alvast de opbouw op 1 slide. Moet je een offerte maken? Open alvast het document en schrijf de laatste pagina.

Stap 2: bereid uitstel voor

Veel taken nemen meer tijd in – gebruik daarom de kracht van marge. Plan werkzaamheden of vergaderingen in je agenda in met extra marge, ervoor en erna.

Ik raad aan om een marge van 15 minuten te gebruiken (voor en na de taak), dit is wat de meeste kennisprofessionals hanteren.

Stap 3: bereid een slechte dag voor

Dit klinkt gek, maar we moeten (net als Amundsen) ons voorbereiden op een slechte dag. We moeten ervan uitgaan dat je dusdanig veel kleine taken en vergaderingen hebt, dat je nergens aan toe komt. Bescherm je dag voor afleiding en schrijf op papier wat jouw minimale succes van de dag is: wat moet er minimaal afgerond worden wil je tevreden zijn?

Heb je een grote taak af te ronden, schrijf dan op wat de minimale voortgang moet zijn die dag. Zodat je toch vooruitgang hebt geboekt.

Dank voor het lezen. Meer weten over onze workshop? Bekijk dan direct onze video met Fokke: https://www.afbd.nl/writers-ac... 

Ik hoop dat het een waardevolle tip voor je was. Voor nu wens ik je in ieder geval succes om met deze tactiek meer rust te creëren in je werkdag. Dit artikel publiceerde hij al eens op zijn eigen blog pagina.